Powered by: Go With The Flo events
Direct inschrijven

Vrijwilligers

In 2013 hebben we een vrijwilliger in het zonnetje gezet die voor de wandelaars, als persoon, onzichtbaar blijft, maar heel veel werk verricht zowel voor als tijdens als na het evenement.

Dit jaar wilden we graag het werk belichten van iemand die je als wandelaar niet graag zou willen missen. Want is het niet heerlijk als je halverwege de wandeling ,als de eerste fitheid uit het lichaam is verdwenen, je schoenen steeds zwaarder lijken te worden en je lichaam aangeeft dat er nodig wat vocht toegevoegd moet worden, er plotseling , soms midden in het bos, een kraampje opdoemt met daar achter Marijke die, met haar dochters en diens vriendinnen, zich als een echte Florence Nightingale over de vermoeide en dorstige wandelaars ontfermt. Ook voor onze viervoeters staat een bak water klaar. Na een drankje en een versnapering voel je je weer helemaal verfrist en kun je de hele wereld weer aan. Je keert de kraam de rug toe en stort je weer op het verdere verloop van de wandeling. Achter je rug blijft een gelukkige Marijke achter die al die kinderen en volwassenen weer ziet verder gaan. Gelukkig en blij omdat het weer gelukt is. Omdat er voldoende sap voor iedereen was en alles op tijd klaar stond.

Maar hoewel Marijke niet onzichtbaar voor de wandelaar is gebleven , zien we maar het puntje van de ijsberg van het werk dat zij verricht om de limonadepost 4 dagen lang op verschillende lokaties weer bedrijfsklaar te hebben.

De grootste zorg is , zijn er genoeg helpers, want je moet in een geringe hoeveelheid tijd een enorme horde wandelaars van een bekertje sap voorzien. Gelukkig heeft ze, toen ze het 5 jaar geleden van Marijke Dijkstra overnam, samen met de gedegen instructies van haar voorgangster , haar eigen systeem gevonden om het voor elkaar te krijgen . Zo staan er al een eindje voor de de kraam twee medewerkers met bekertjes die ze uitdelen aan de wandelaars. Met je nog lege bekertje kom je bij de kraam waar drie medewerkers staan met schenkkannen en niets anders doen dan bekertjes vullen. Als de kan leeg is wordt deze gauw gevuld met sap uit de witte plastic tonnen. Dan moet er ook een medewerker zijn die de witte tonnen weer vult met het sap uit de jerrycans zodat de schenkers onvermoeid door kunnen gaan met bekertjes vullen. Het sap wordt aangevoerd in de jerrycans en passen samen met de kraam precies in de auto. De jerrycans zijn ‘smiddags gevuld .Ze staan dan bij haar in de tuin op de tuintafel en worden gemengd met de siroop en het water uit de tuinslang. Ook dat gaat met beleid want je kunt het niet te vroeg klaar maken want dan wordt het water te warm, ook moet het niet te zoet zijn want dan is het weer niet verfrissend genoeg. Als iedereen is langs geweest wordt alles ingepakt. De kleden gaan van de kraam en worden thuis nog even gewassen en gedroogd zodat ze weer schoon zijn voor de volgende dag. De tonnen worden weer omgespoeld want er komt altijd zand en aarde op. Al met al komt er veel werk bij kijken en kent het vele stressvolle momenten. ” Maar,” zegt Marijke: “als ik dan die blijde koppies van die kinderen zie dan weet ik weer waar ik het voor doe. Na alle voorbereidingen en de stress of ik voldoende helpers heb

ben ik weer tevreden als dat allemaal gelukt is en iedereen weer tevreden verder kan gaan met de wandeling”.

Marijke heeft haar beroep als kraamverzorgende gelijk met deze “kraam activiteit” dus vijf jaar geleden, weer opgenomen en werkt bij “de Kraamvogel” het Kraamcentrum in Alkmaar en heeft van daaruit al heel wat kinderen helpen geboren worden. Sommige begint ze al terug te zien onder de jongsten van de Avondvierdaagse. Het laatste jaar werkt ze als oproepkracht en als ze niet werkt als kraamverzorgende staat ze in het winkeltje van het zorgcomplex “ de Rekere”. Naast deze activiteit heplt ze ook mee met het organiseren van de Oranjespelen op Koninginnedag en met het organiseren van de V.V.V.Puzzeltochten. Deze puzzeltochten zijn er altijd in de zomertijd. Het zijn 7 wandelingen op de maandagavond en de start is altijd bij het V.V.V.gebouw. Als u meer over deze avonden wilt weten stapt u even bij de V.V.V. naar binnen, die weten er alles van. Ook het Astmafonds kan op de steun van Marijke rekenen . Ze organiseert de collecte voor deze vereniging.

Kortom, u ziet wel dat we te maken hebben met een zeer actief persoon die zich bijzonder inzet voor het sociale leven hier in Bergen. Het zijn allemaal activiteiten die ze echt leuk vindt om te doen.. al valt er af en toe wel eens een diepe zucht als er veel activiteiten en afspraken samenvallen. De Avondvierdaagse is in ieder geval heel erg blij met Marijke van der Blom met haar drie dochters Mirte, Lieke en Merle en hun trouwe vriendin Marloes Witte. Heel veel dank dat je dit, samen met je dochters en hun vriendin, al 5 jaar hebt willen doen en het ook nog een aantal jaren wilt blijven doen.

Namens de Avondvierdaagse Commissie,

Marielske Labij van der Pol.